Quantcast
Channel: Politikk – Steinar Figved
Viewing all 1368 articles
Browse latest View live

En fabelaktig dame – både som menneske & monark

$
0
0

STILL GOING STRONG: Dronning Elizabeth som vi er vant til å se henne hvert år – ved  åpningen av Parlamentet. I dag . mandag 6.februar har hun sittet på tronen i 65 år – og kan altså markere det britene gjerne omtaler som et “safir-jubileum”. (ntb)


Lørdag fyller hun 92!

Jeg tror faktisk ikke jeg vet om noen annen offentlig person som i samme grad som britenes dronning fortjener karakteristikken «still going strong»…
For det er britenes dronning Elizabeth ll virkelig !

Og med sine nå mer enn 66 år på tronen har hun for lengst gått forbi sin tippoldemor dronning Victoria som den britiske monark i historien  som har regjert aller lengst!

Og den nå 92 år gamle “Lilibet” fortsetter altså ufortrødent med sine kongelige plikter – også med reisevirksomhet og representasjon, selv om hun forståelig nok etterhvert delegerer   stadig mer til sine barn og barnebarn.

Jeg opplever selv dronning Elizabeth som en monark av den gamle skole , som har klart å ta vare på tradisjonene – samtidig som hun nennsomt har tilpasset monarkiet til en ny tid.
Elizabeth ll har på enestående vis maktet å representere både kontinuitet og trygghet i en ellers omskiftende tid.

I NORGE HOS KONG OLAV: I 1981 var dronning Elizabeth  i Norge på statsbesøk hos sin fars fetter kong Olav. Her er hun og prins Philip vertskap for den norske kongefamilien  om bord i K/S Britannia. som lå ved kai i Oslo under besøket.  (ntb)

Det som karakteriserer Majesteten aller mest,  er nok hennes utrolige pliktfølelse og viljen til å tjene sitt land og sitt folk

Monarkiet blir ofte omtalt som et samlende symbol – og Elizabeth ll har i sine 66 år på tronen utvilsomt vært den samlende skikkelsen ,   ikke bare for britene, men også for alle de mer enn 50 Samveldelandene hun er overhode for.
Bare det er jo et kunststykke i seg selv.

Mens britiske statsministre og amerikanske presidenter har kommet og gått med ujevne mellomrom, har hun vært der som en fiks-stjerne – helt siden den dagen for mer enn 66 år siden i dag hun som ung småbarnsmor  i 1952 måtte overta tronen i etter sin fars brå og helt uventede bortgang.

Jeg har selv møtt dronning Elizabeth ansikt til ansikt og småpratet med henne et par ganger – og hun har virkelig imponert meg…

Som da jeg våren 2001 møtte henne her i Norge – og fortalte at jeg var fra Bergen og hadde sett henne og familien for aller første gang da de var på besøk der sammen med kong Olav og det daværende kronprinsparet Harald og Sonja sommeren 1969.

I NORGE HOS KONG HARALD: Våren 2001 var dronning Elizabeth  igjen på statsbesøk i Norge – denne gang hos sin tremenning kong Harald.  Her fra inngangsprosesjonen ved gallamiddagen på Slottet. Bak de to monarkene følger prins Philip og dronning Sonja. (ntb)

« Å – jeg husker godt den dagen!»  utbrøt Majesteten spontant – og med sitt aller mest strålende  smil.
«Vi kom seilende med “Britannia” og la til på havnen. Været var så vakkert – og vi tok banen opp på fjellet. Siden var vi på Akvariet med barna  – før vi besøkte Edvard Griegs hjem.”

Dronningens spontane svar gjorde et enormt inntrykk på meg – og jeg ble vel nærmest målløs av overraskelse og beundring.

Tenk at en aldrende britisk monark, som jo virkelig har besøkt all verdens byer og land i løpet av sin lange kongelige karriere,  i detalj kunne huske et besøk i min kjære hjemby så mange år tilbake i tid.

Vanligvis refererer man jo ikke fra den type samtaler – men jeg husker at jeg bare MÅTTE fortelle det til lokalavisene i Bergen. Som selvsagt slo det stort opp…
“DRONNINGEN HUSKER BESØKET I BERGEN MED GLEDE”, kunne man således lese i BA dagen etter.

For meg står dronning Elizabeth virkelig som en fabelaktig dame – både som menneske og som monark!

I anledning 92-årsdagen lørdag  kommer jeg for øvrig i studio på TV2 Nyhetskanalen kl 1000 for å snakke om jubilanten og min opplevelse av henne.  Innslaget sendes i reprise utover dagen. :D

– EN FABELAKTIG DAME! TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har møtt dronning Elizabeth ansikt til ansikt noen ganger og er full av beundring for den aldrende monarken. I anledning  fødselsdagen lørdag kommer Totland i studio på Nyhetskanalen  kl 1000 lørdag morgen  for å snakke om jubilanten!. Innslaget vil bli sendt i reprise utover dagen.  (tv2)

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                  kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter        @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur


Rundens utvalgte, runde 35

$
0
0

Etter forrige maratonrunde 34 er det bare å trekke pusten dypt, løfte blikket og hive seg opp på Fantasy-hesten igjen som vil ri inn i den mørke solnedgangen av denne smått amputerte runde 35.

Og denne fredagen skinner horisonten vakrere enn på lenge. En av fotballens største solstråler, som sto for blendende, varmende og smellvakker fotball, har bestemt seg for å stige ned i Nord-London. Arséne Wenger har tatt sin avgjørelse, og trer tilbake som Arsenal-manager etter sesongen. En avgjørelse alle har ventet på og mast om, men som likevel oppleves som uvirkelig.

Arsenal går nå inn i sin siste sesonginnspurt med Wenger, en sesonginnspurt som virkelig skal gi Wenger den avslutningen han fortjener. Og mest sannsynlig vil de elleve som går ut på Emirates søndag ettermiddag spille skjorta av motstander West Ham. Wenger uttalte på pressekonferansen at han vil bruke West Ham-kampen som generalprøve mot torsdagens Europa League-oppgjør med Atletico Madrid, og satte dermed Aubameyang rett i rotasjonskarusellen siden gaboneseren ikke kan spille i Europa.

REKORDMANN: Den gyldne egypter vil ikke hviles og har tatt sikte på toppscorertittelen. (Foto: Scanpix)

Køen til rotasjonskarusellen er mindre enn forventet, siden Klopp heller ikke ønsker å hvile sine beste menn mot West Bromwich. Dermed er frykten for Salah ikke skulle være med på festen på the Hawthorns bare en unødvendig bekymring. Sjansen for at spesielt den offensive trioen blir tatt av tidlig er definitivt tilstede, men som vi har lært tidligere denne sesongen er det ingen fare for at Salah ikke har scoret minst ett før den tid.

Hos de lyseblå ligamestrene er Agüero ute i minst tre-fire uker, og dermed er den store havbunnen åpnet og delt i to for å gi fri passasje for Gabriel Jesus. Brasilianeren er nå spikret på topp for Manchester City, og er den viktigste spilleren å ha på Fantasy-laget ut sesongen.

Jesus er selvfølgelig med på rundens utvalgte – som ser slik ut:

Butland har flest redningspoeng denne sesongen og skal stenge buret i sesongens viktigste kamp for Stoke. Her blir det alt eller ingenting – forhåpentligvis alt. Van Dijk skal være trygg i Liverpool og har vært svært utslagsgivende for at Liverpool har tettet igjen bakover, mens Kompany er kapteinen med stor K som skal feire ligatittelen med hjemmefansen og kan dunke inn mål og clean sheet. Akkurat som Tomkins allerede har gjort denne sesongen, og borte mot et slapt Watford gir Tomkins stort potensial for pengene.

Salah er Salah og åpenbar kaptein. Humørspiller Özil har vært involvert i fem mål på sine siste fire mot West Ham, og når Wenger skal hylles mot ligaens dårligste bortelag er det lurt å kjøpe billett til festen. Zaha bærer Crystal Palace alene og vil mest sannsynlig holde ørnene oppe, og Watford har ikke slått Palace på hjemmebane siden 2009. Sterling er tilbake i superslag, og poengkongen i City har involvert i flere mål enn Kane og De Bruyne denne sesongen. Selv om hurtigtoget ikke alltid har fininnstilt siktet, får Sterling alltid mange sjanser som til slutt blir scoring.

Firmino elsker å møte West Brom, med to mål og to assist på de siste fire mot the Baggies som fortsatt er ligaens dårligste lag. Jesus er klar til å skinne i fraværet av Agüero og Lacazette har vist tegn til storhet etter han kom tilbake fra skade. Lacazette vil bygge enda mer selvtillit til torsdag, og er alltid giftig på hjemmebane uansett spilletid. Siden Aubameyang har blitt omtalt som et handicap denne runden, flippes mynten på Lacazette sin side i denne rundens utvalgte.

Og til å lede dette laget fra benken, sitter selvfølgelig Arséne Wenger – forhåpentligvis i sin altfor store, dobbeltspente dressjakke. 

TAKK: En æra er over – i Arsenal og engelsk fotball. Merci, Arséne! (Foto: Scanpix)

Husk deadline som går ut lørdag 12.30, masse lykke til med runden alle sammen!

Håp er ei det beste

$
0
0

I verdens vakreste by lever fotballfolket i et mørke.

Med tanke på lidenskapen som rår, arenaen med plass til 70.000 og stadens tiltrekningskraft burde AS Roma være en fotballstormakt. Slik er det ikke. 

I en lang periode da jeg vokste opp var italiensk fotball generelt, og lagene i landets hovedstad spesielt, best. Lenge hadde AC Milan og Juventus vært de største og beste i Italia, men rundt milleniumskiftet skjedde det noe. I år 2000 ble Lazio mestere i Serie A – året etter fulgte erkerival Roma opp og vant. Fantastiske Roma med Cafu og Candela på backene, Tommasi på midten og Montella, Batistuta og Totti framme. Et lag som sto i stil med byen, som vant folket og den gjeveste pokalen.

Francesco Totti jubler for mål mot Parma den 17. juni 2001, dagen Roma sikret seriemesterskapet.

Men det ble med den ene. Maktsenteret flyttet igjen nordover hvor Juventus og Milano-klubbene har blitt ligamestere de 16 siste sesongene.

Mange ganger disse årene har Romas supportere hatt håp om en ny stor triumf. Som i 2002, da de lå ett poeng bak Juventus før siste serierunde, men ble nummer to. Som i 2008, da de slo ut Real Madrid i 1/8-finalen, men røk ut mot Manchester United i runden etter. Som i 2010, da de ledet ligaen med fire runder igjen, men tapte hjemme for Sampdoria og ble nummer to. Som i 2013, da de åpnet med ti strake ligaseiere, men var langt bak ved juletider.

Dette har fått meg til å tenke på noe George Costanza i Seinfeld sa: “I don’t want hope. Hope is killing me. My dream is to become hopeless.”

Håp skal være en bra ting. Men håp og tro er ikke det samme, og uten tro på at det går bra til slutt blir man som fotballsupporter fort destruktiv. 

Romas tilhengere har de siste årene måttet finne seg i at de holder med en selgende klubb. Så fort spillere blir skikkelig gode forsvinner de. I tur og orden har Erik Lamela (nå i Tottenham), Marquinhos (nå i PSG), Mehdi Benatia/Miralem Pjanic (begge nå i Juventus) og Mohamed Salah (nå i Liverpool) blitt solgt.

Mohamed Salah etter scoring for Roma i mars 2017. (Foto: Scanpix)

Dermed har også håpet forsvunnet fra tribunene på Stadio Olimpico.

I høstens Champions League-trekning havnet Roma i gruppe med kanonene Chelsea og Atletico Madrid. Det så håpløst ut.

Men uten de store forventingene på seg overrasket de rødkledde. På hjemmebane slapp de ikke inn et eneste mål, mens de selv scoret tre på Stamford Bridge. Roma endte som gruppevinnere.

Enda mer håpløst skulle det se ut da Barcelona ble trukket som motstander i kvartfinalen. Roma spilte godt i den første kampen, men etter selvmål av Daniele De Rossi og Kostas Manolas lå de under 2-0 etter 55 minutter. Da kampen var over sto det 4-1.

Daniele De Rossi (liggende) scorer selvmål mot Barcelona. (Foto: Scanpix)

Returkampen i Italia skulle bare bli en formalitet. Barcelona var i semifinalen. De fleste spillselskapene tilbød ikke odds på Barcelona som semifinalister. De som gjorde det var nede på 1.006 – eller 99,4% sannsynlighet.

Alle vet hva som fulgte. Da alt håp tilsynelatende var ute sto Roma for den mest sjokkerende snuoperasjonen i Champions Leagues historie. 

Et par scener har brent seg fast i minnet etter kaoset som oppsto. I sekundene etter 3-0-målet løp alle Roma-spillerne rundt og feiret som besatte. Alle unntatt Alessandro Florenzi, bysbarnet som var ti år gammel da klubben sist vant noe stort. Han gikk bare og holdt seg til hodet, før han ble omfavnet av en annen Roma-gutt, Daniele De Rossi.

Da kampen var over, klubbhymnen Grazie Roma ble spilt over stadionanlegget og feiringen pågikk på banen satt én mann alene på Romas benk. Kostas Manolas, den tøffe greske midtstopperen som først hadde scoret selvmål i Barcelona og så headet inn målet som sendte Roma videre, gråt som et lite barn.

Kostas Manolas var tydelig preget etter Romas bragd mot Barcelona. (Foto: Scanpix)

Det blir ofte mye snakk om følelser når det handler om italiensk fotball. Klisjeene, matmetaforene og stereotypiene hagler.

Noe det derimot aldri har gått inflasjon i er store ord fra munnen til Romas største spiller gjennom alle tider, Francesco Totti. I hans gripende avskjedstale i fjor sa han følgende:

“Jeg er redd. Og det er ikke den samme frykten som når jeg står klar til å ta et straffespark. Denne gangen kan jeg ikke se hva framtiden bringer gjennom nettmaskene.”

Fansen var også redde – redde for en framtid uten Totti.

Siden har klubbikonet reist rundt med laget i en slags direktør-rolle. Det er smått utrolig at han nå kan se sin kjære klubb i semifinalen i Europas mest prestisjetunge turnering, en cup de aldri har vunnet. De tre andre lagene i semien har til sammen 22 Champions League-triumfer.

Første stopp er Anfield, blant de aller mest fryktede stedene når flomlyset er på og mye står på spill. Igjen ser det håpløst ut for Roma.

Daniele De Rossi og Alessandro Florenzi. (Foto: Scanpix)

Sport på TV 2 Sumo – uke 17

$
0
0

<< Forrige uke   23. april – 29. april   Neste uke >>

🔥 Ukens sendeskjema 🔥

Velkommen til uke 17! Ukens karamell finner sted på Old Trafford når Manchester United får besøk av erkerivalen Arsenal på søndag ⚽🔥 Ligaen er langt fra avgjort på flere områder, med full kamp om den gjeve fjerdeplassen og for mange, fornyet tillit i verdens beste liga ❤ Se fullt sendeskjema her:

Mandag 23. april:

Allsvenskan
18.50 Malmö – Brommapojkarna på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.50 Norrköping – Sirius på TV 2 Sumo
18.55 Elfsborg – Djurgården på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
20.30 Everton – Newcastle på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium


Tirsdag 24. april:

Ingen livesendinger denne dagen


Onsdag 25. april:

Ingen livesendinger denne dagen


Torsdag 26. april:

Rally Argentina
00.00 SS1 Villa Carlos Paz på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Fredag 27. april:

Ishockey, privatlandskamp
17.55 Hviterussland – Norge på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
18.50 AIK – Sirius på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2


Lørdag 28. april:

Premier League
13.00 Liverpool – Stoke på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.30 Southampton – Bournemouth på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.00 Swansea – Chelsea på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Rally Argentina
14.00 SS10 Los Gigantes – Cuchilla Nevada på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
15.50 Göteborg – Häcken på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Verdensserien i triatlon
17.50 Elite, menn på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
20.50 Elite, kvinner på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Ishockey, privatlandskamp
17.55 Hviterussland – Norge på TV 2 Sumo


Søndag 29. april:

Rally Argentina
14.00 SS16 Copina – El Condor på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
14.45 West Ham – Manchester City på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
17.15 Manchester United – Arsenal på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
19.45 Fotballkveld England på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Allsvenskan
14.50 Djurgården – Hammarby på TV 2 Sumo
14.50 Sundsvall – Elfsborg på TV 2 Sumo
17.20 Kalmar – Malmö på TV 2 Sumo
17.20 Norrköping – Trelleborg på TV 2 Sumo

Eliteserien
17.30 FotballXtra, 7. runde på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

devicer

Sport på TV 2 Sumo – uke 18

$
0
0

<< Forrige uke   30. april – 6. mai   Neste uke >>

🔥 Ukens sendeskjema 🔥

Velkommen til uke 18! Uken starter med Tottenham – Watford, hvor Pochettinos menn har muligheten til å ta et nytt steg mot sikret Mesterliga-spill neste sesong ⚽ Nytt denne uken er Tour de Yorkshire som nok en gang skal inn på skjermene våre, samt håndballsluttspill for både herrer og kvinner. På søndag skal de ferske seriemesterne i Premier League ta imot trofeet på Etihad Stadium etter oppgjøret mot Huddersfield 🏆 Dette kan du selvsagt følge på TV 2 Sumo og På Premium-kanalene våre. Se fullt sendeskjema under for hele uken:

Mandag 23. april:

Allsvenskan
15.50 Brommapojkarna – Östersund på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2
17.50 Örebro – Dalkurd på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3

Premier League
20.30 Tottenham – Watford på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium


Tirsdag 24. april:

Sykkel, endagsritt
11.55-17.30 Eschborn – Frankfurt på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Onsdag 25. april:

Håndball, sluttspill menn
18.30 Haslum – Elverum på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
18.50 Sirius – AIK på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2


Torsdag 26. april:

Tour de Yorkshire
10.35 Dameritt på TV 2 Sumo
14.15-18.45 1. etappe på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
18.50 Malmö – Djurgården på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2

Håndball, sluttspill menn
19.40 ØIF Arendal – Drammen på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Fredag 27. april:

Tour de Yorkshire
09.55 Dameritt på TV 2 Sumo
15.20-19.00 2. etappe på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
20.30 Brighton – Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium


Lørdag 28. april:

Premier League
13.00 Stoke – Crystal Palace på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.30 Bournemouth – Swansea på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.00 Everton – Southampton på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Tour de Yorkshire
14.05-18.40 3. etappe på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
15.50 Östersund – Norrköping på TV 2 Sumo

Håndball, sluttspill menn
19.00 Semifinale 3 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Søndag 29. april:

Tour de Yorkshire
13.10-18.10 4. etappe på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
14.00 Manchester City – Huddersfield på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
17.00 Chelsea – Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
19.15 Fotballkveld England på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Allsvenskan
14.50 Brommapojkarna – Djurgården på TV 2 Sumo
14.50 Dalkurd – Kalmar på TV 2 Sumo
17.20 Elfsborg – AIK på TV 2 Sumo
17.20 Trelleborg – Häcken på TV 2 Sumo

Eliteserien
17.30 FotballXtra, 8. runde på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Håndball, sluttspill menn
20.25 Semifinale 3 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

devicer

Rundens utvalgte, runde 36

$
0
0

Med kun tre runder igjen av årets Fantasy-sesong handler alt om å forsvare en ledelse – eller ta risiko for å hente igjen tapt terreng. De åpenbare poenggarantistene i spesielt Manchester City og Tottenham er hyperattraktive, men helgens runde byr også på noen godbiter fra lagene lenger ned på tabellen.

Blant overskriftene fra pressekonferansene før helgen, kan vi spore usikkerhet rundt Sadio Mané. Senegaleseren er ikke helt 100%, og Mané vil mest sannsynlig hviles mot Stoke på lørdag. Med spørsmålstegnet bak Mané, ser aksjene for at Mohamed Salah vil starte mot Stoke enda sterkere ut, også med tanke på at returoppgjøret mot Roma ikke spilles før onsdag. Spekuleringene vil uansett få sitt svar av Twitter-kontoen Anfield Express som har meldt riktig lagoppstilling for Liverpool uke etter uke den siste tiden, så følg nøye med frem mot deadline.

USTOPPELIG: Hellige Mohamed er klar for en ny scoringshelg hjemme mot Stoke. (Foto: Scanpix)

I den liljehvite delen av Nord-London, meldte Pochettino i dag at Danny Rose er tilbake i trening denne helgen, men det er tvil om Rose i det hele tatt vil spille igjen denne sesongen. Dermed er Ben Davies et hett alternativ denne runden – og forhåpentligvis også i Tottenhams lekre sesongavslutning. I en annen del av London lyser varsellampene for vår danske dreng Andreas Christensen. Conte har uttalt at Gary Cahill fortjener spilletid, og kapteinen ser ut til å være først i køen om plassen i midtforsvaret.

Som meldt på denne ukens sending, har Jesse Lingard slitt med en vond akilles, men det ser ikke ut til å bli noen akilleshæl de siste rundene. Mourinho har bekreftet at Lingard er spilleklar, så er spørsmålet om Lingard også er startklar og en del av elleveren som tar imot Arsenal på Old Trafford søndag ettermiddag.

Slik ser de elleve utvalgte til helgens runde ut:

Newcastle har overgått alle forventninger denne våren, mye takket være Dubravka bakerst i buret. Hjemmekamp mot jumbo West Bromwich lukter clean sheet og poeng. Bertrand har operert som vingback, og Southampton skal nå starte sin “Great Escape”. Da er sjansene store for både clean sheet og assist på Southampton-kapteinen. Davies produserer flest sjanser av alle forsvarsspillere, og fortjener en plass hjemme mot Watford, og Long er fortsatt verdt sin vekt i gull. Brighton er et forferdelig bortelag, så denne helgen vil det bli clean sheet – og forhåpentligvis scoring riktig vei.

Salah er selvfølgelig med. Den ustoppelige egypteren brukte bare tjue minutter på å score to mål sist han møtte Stoke, og nå får Salah minst førtifem. Eriksen er jevnheten selv og vil kose seg i vårsola når Watford kommer rett fra stranda og til Wembley. Milivojevic har vært et eventyr uten like for Palace denne sesongen, og på hjemmebane har ørnene vært outstanding. De Bruyne er outstanding hele tiden, og er nok det sikreste kortet på midtbanen til City. Ja, Kevin er dyr, men Kevin vil være en uavbrutt glede å ha på Fantasy-laget denne helgen.

JOKER: En formsterk Olivier Giroud er denne rundens høyoddser med en eierandel på kun 1.8%. (Foto: Scanpix)

Giroud er den største jokeren i elleveren denne helgen, og kan starte på benken. Men i de siste kampene har franskmannen fått i gang scoringsdampen, og en pen pris for en pen mann er jo alltid pent. Jesus er også udiskutabel etter to målpoeng i to kamper på rad, og vil fortsette scoringsformen helt til siste slutt. Også er selvfølgelig Harry Kane med, som denne rundens kaptein. Mot svak motstand vil det lille håpet om toppscorertittelen for tredje sesong på rad få nytt vann på mølla, og mandag kveld er det duket for ny Kane-fest.

Husk deadline lørdag 12.30, og nå er det bare å sette inn det ekstra giret de siste tre rundene. Måtte det bli gull og grønne piler for dere alle sammen! 

Hitparade uten like

$
0
0

Uansett om du skal forsvare en ledelse eller kjempe med nebb og klør for et mirakuløst comeback – å ta hits for å hente inn de mest attraktive spillerne til helgens runde mener jeg er en nødvendighet.

En av grunnprinsippene for å ta minuspoeng, eller hits som det heter på Fantasy-munne, er det lengre perspektivet. Å ta et hit for en spiller som kan tjene inn minuspoengene over flere kamper fremover er alltid et godt argument, og selv om det bare er to runder igjen av sesongen, står vi foran sesongens største dobbelrunde før den store finalerunden.

Jeg mener dobbelrunden som starter til helgen, med Manchester City og Tottenham i hovedrollene, tåler minuspoeng – til og med i tosifret skala. 

Det er flust av utmerkede poengplukkere som har dobbelrunde, og dermed er den potensielle fortjenesten enorm, og mulighetene for å tjene inn minuspoengene er på sitt aller største. Isolert sett er det et rimelig stort handicap å starte runden med fire, åtte eller tolv minuspoeng bak konkurrentene, men i noen tilfeller kan det være det eneste riktige, som i mitt tilfelle. Mitt eget lag brenner som et gigantisk St.Hans-bål, for uten en eneste offensiv spiller fra Manchester City står jeg midt oppå den store tennbriketten før helgens runde.

KAPUTT: Det er null gnist igjen hos Riyad Mahrez som står med hoftefeste og gleder seg til sommerferie. (Foto: Scanpix)

Med spillere som Eric Bailly, Wes Morgan og Ezequiel Schelotto i forsvarsrekka – hvor alle tre ikke er i nærheten av å få poeng både grunnet manglende spilletid og ikke-eksisterende forsvarsspill, må noe gjøres brennkvikt. Og når midtbanen inneholder guttene Riyad Mahrez, Pascal Gross og Willian, har brannslukningsapparet blitt min nærmeste venn denne uken. Mahrez har mistet gnisten totalt, Gross har ett mål på ti kamper og møter topp to på tabellen, og Willian har blitt satt til kjøling. Kast på en Romelu Lukaku som gikk av banen med skade i helga, så er plutselig glohaugen på sitt varmeste.

Grunnet min elendige lagsituasjon, er disse spillerne hovedårsaken til at jeg vil ta minst tolv minuspoeng før helgens runde:

Raheem Sterling (HUD, BRI) – På de siste seks rundene har vinglete og ustabile Sterling blitt en ny mann og vært ligaens mest stabile poengplukker med målpoeng i hver eneste kamp. Tre assists i forrige runde var faktisk dårlig betalt, Sterling fyrte av flest skudd og hadde flest skudd på mål, og Pep ser ut til å kjøre toppa lag hele veien ut. Med den formen Sterling viser nå, er han det heteste alternativet til Triple Captain-chipen kommende runde.

SUPERDUO: Raheem Sterling og Gabriel Jesus – de to stjernene som skinner sterkest på Fantasy-himmelen om dagen. (Foto: Scanpix)

Gabriel Jesus (HUD, BRI) – Uten noen konkurranse på topp, har Jesus blitt en skikkelig poenggarantist. Brasilianeren har levert målpoeng i hver eneste kamp han har startet siden han kom tilbake fra skade, og kun Stoke er dårligere enn Huddersfield og Brighton på fremmed gress. Jesus belønnes også veldig godt av bonussystemet, noe som alltid er en fordel i et lag stappfullt av målscorere.

Kevin De Bruyne (HUD, BRI) – Enda en City-mann, som alltid regjerer hjemme på Etihad. De Bruyne har levert tosifret poengfangst i seks hjemmekamper, og målpoeng i tolv hjemmekamper. Den belgiske maestroen hadde fem skudd – to av de på mål – mot West Ham i forrige runde, og selv om argumentet om dyr prislapp alltid er berettiget, er De Bruyne nærmest sikret 180 minutters spill hvor poengtaket er skyhøyt.

Dele Alli (wba, NEW) – Uansett hvor mye Alli filmer eller hvor tullete han feirer målene sine, så er det akkurat det han gjør mest om dagen – scorer mål. Alli er storslag, med fire mål og tre assists på sine siste seks fra start. Det evige vidunderbarnet ble hvilt forrige dobbelrunde, men siden kampen om fjerdeplassen er ikke avgjort enda, er Tottenham nødt til å bruke sin største formspiller i begge kamper denne runden.

KRAFTPLUGG: Marko Arnautovic er mannen som skal holde West Ham i live, og er en perfekt joker med kun 6.3% eierandel. (Foto: Scanpix)

Marko Arnautovic (lei, MUN) – Når en spiller er en god del hakk over sine medspillere på et lag som kjemper for overlevelse, er det ofte god butikk. Arnautovic spiller spiss, men er klassifisert som midtbane, og er den mannen West Ham stoler på offensivt. Leicester lekker som ei sil, og Manchester United har bare holdt nullen to ganger på sine siste ni kamper. Motivasjonen til Arnautovic og West Ham kan alene være nok for mål og mye poeng.

Alfie Mawson (bou, SOU) – Swansea fortjente ikke tap mot Chelsea i helgen, og svanene har virkelig funnet frem viljen til å overleve denne sesongen. Alfie Mawson er både sterk og farlig på offensive dødballer, og Swansea har i tillegg gode muligheter for clean sheets – noe de også er fullstendig avhengig av for å holde plassen. Kyle Naughton er også et ypperlig alternativ til en halv million mindre.

Cesar Azpilicueta (HUD, LIV) – Den alltid så trofaste spanjolen er tryggheten selv og mister aldri et eneste spilleminutt. Azpilicueta har denne sesongen blitt et synonym for bonuspoeng, mye takket være innleggsfoten som veldig ofte treffer enten Morata eller Giroud. Smultringen uteblir nok mot Liverpool, men i et farvann hvor det kryr av backer i rotasjonsfare er Azpilicueta den største fangsten som kan gi tosifret poeng.

KALKULERT RISIKO: Går det faktisk an å gå uten Harry Kane i enda en dobbelrunde? (Foto: Scanpix)

Harry Kane er selvfølgelig også en skummel mann å gå uten, og selv etter scoring mot Watford, må Kane finne seg i å stå bak City-gutta i hit-køen. Har du Harry Kane, beholder du han, men står du uten Kane – kan det være en risiko som er verdt å ta. Vi snakker faktisk om tretten millioner for en spiller som ikke har levert tosifret siden januar, og hovedgrunnen til å ha Kane på laget er at alle andre har det. Så har du mental styrke til å gå uten, lover jeg deg all mulig hyllest – for jeg hadde aldri hatt motet til å gjøre det selv.

Planen min om en vanvittig sluttspurt ser ut til å falle fullstendig i grus, og jeg hadde betalt i dyre dommer for et nytt wildcard nå. Derfor vil jeg aldri tilgi meg selv om jeg ikke satser hus og hjem i sesongens mest avgjørende Fantasy-runde.

 

Sonja elsker sine smaragder

$
0
0

SONJAS SMARAGDER: Dronning Sonja valgte å bære sine imponerende smaragd-smykker på de nye offisielle gallabildene som ble tatt i forkant av regjeringsjubileet i 2016. Sonja bar også de dyrebare juvelene ved den store 80-årsgfeiringen på Slottet i mai i fjor. . (kongehuset)


Edelstenen for mai måned!

Den vakre grønne smaragden har i århundrer vært en ettertraktet og  høyt verdsatt smykkesten.

I Europas ulike fyrstehus finnes det således mange eksempler på hele juvelgarnityrer med smaragder.
Og I Midt-Østen og i Asia ser man også i dag fabelaktige, kongelige smykkesett med smaragder store som due-egg.

NorwayEmpressJosephineEmeraldTiara-1

PRAKTFULLT: Dronning Sonjas diadem i diamanter og smaragder er et imponerende skue. Opprinnelig var den firkantede midtstenen  flankerte av to store , dråpeformede smaragder, men disse ble omgjort til øresmykker allerede før kronprinsesse Märtha fikk juvelene av sin mor i 1940. Sonja bærer dem på bildene her på siden. (kongehuset)

Den norske kongefamilien eier et av Europas flotteste og største smaragdsett – bestående av diadem  og halskjede, øresmykker og brosjer.  Som  dronning Sonja  i dag bærer til galla med sin sedvanlige stil og sans for effekt!

Juvelene skal være av fransk opprinnelse – og det ble tidligere hevdet at de ble laget til Napoleons keiserinne Josephine til keiserkroningen i Notre Dame i 1804.
Dette er imidlertid dessverre kun en myte .

Vi vet imidlertid at juvelene ble båret av den franske keiserinnens barnebarn ved samme navn,  Josephine av Leuchtenberg, som ble Oscar Is brud og siden dronning Josefina av Sverige-Norge.

STOCKHOLM 2010-06-19. Royal wedding in Stockholm. Today Crown Princess Victoria of Sweden married Mr Daniel Westling in Stockholm Cathedral. Pied: Queen een Sonja Photo: Marius Gulliksrud Code: 5008 COPYRIGTELLAELLA PICTURES

I SVERIGE: Som en vakker gest, bærer dronning Sonja ofte de praktfulle juvelene ved store anledninger vi Sverige. Her i Victoria og Daniels bryllup i 2010. Legg merke til praktarmbåndet etter kronprinsesse Märtha – og den store , moderne ringen som Sonja selv har fått laget. (Stella)

Til Norge kom de uvurderlige juvelene som en gave til kronprinsesse Märtha fra hennes mor, danskfødte prinsesse Ingeborg av Sverige.

Ja,  den aldrende prinsessen, som jo var en søster av kong Haakon,  forærte faktisk smykkene til sin datter, da Märtha våren 1940 skulle dra i landflyktighet i USA sammen med de tre barna.

 For at hun om nødvendig skulle kunne selge de kostbare juvelene, hvis hun skulle komme i pengenød under sitt opphold “over there”.

Men det skjedde heldigvis ikke!

0209ead0b0eb5dc3bea1fed9167d46a4

“DE GRØNNE”: Smaragdene i det danske kongehus oppbevares til daglig på Rosenborg slott – og kalles gjerne på folkemunne for “de grønne”. De imponerende juvelene har prydet Danmarks dronninger helt siden de ble laget av stener i kongefamiliens eie i 1840. (PP)

Også den danske kongefamilien disponerer et imponerende smykkesett med smaragder. Disse ble laget i 1840 – av edelstener som kongehuset den gang disponerte.

Smaragd-smykkene oppbevares til daglig i skattkammeret på Rosenborg slott i København, der allmennheten kan beundre dem.

Dronning Margrethe må faktisk kvittere dem ut, når hun ønsker å bruke dem.
Men hun kan ikke ta dem med seg utenfor Danmark.

Em1necklearr

MODERNE SMYKKER: Dronning Silvia av Sverige har en rekke moderne smykkesett i diamanter og smaragder. Det hun her bærer skal være en kjærlighetsgave fra kong Carl Gustaf. (Stella)

Dronning Silvia av Sverige er spesielt glad i smaragder:
 Og hun  eier faktisk fire- fem forskjellige moderne smykkesett med disse edelstenene , smykker hun har fått i gaver opp gjennom årene.
Noen har hun fått i kjærlighetsgaver av kong Carl Gustaf – andre i gaver fra utenlandske fyrster.

Av eldre smaragd-smykker disponerer den svenske kongefamilien et praktfullt belte etter kong Carl Johan, som i dag anvendes som halskjede av Bernadotte-familiens kongelige kvinner.
Sist vi så halskjedet, var da kronprinsesse Victoria bar det ved en Nobel-bankett – til en utsøkt paljettglitrende kreasjon i smaragdgrønt fra den libanesiske motekongen Elie Saab.

bilde

CARL JOHANS BELTE: Et juvelbesatt belte etter kong Carl Johan brukes i dag som halskjede av det svenske kongehus’ kvinner. Her bærer kronprinsesse Victoria det sammen med et diadem laget av uniformsknapper etter samme Carl Johan. (ntb)

I det svenske kongehuset har man ikke hatt noe smaragd-diadem etter at dronning Josefinas smaragder forsvant ut av kongefamilien og over grensen til Norge.
Det svenske kongeparet kjøpte imidlertid et antikt smaragd-diadem i bryllupsgave til svigerdatteren , prinsesse Sofia i fjor sommer  – og hun bar det som vi husker som brud.

Og det ligger vel kanskje i kortene at Sofia med tid og stunder vil overta noen av svigermor Silvias private smaragd-smykker som hun kan bære sammen med dette diademet.

bilde

GAVE FRA SVIGERFORELDRENE: Da Sofia Hellquist i 2015 giftet seg med prins Carl Philip og ble Sveriges nye prinsesse, fikk hun dette diademet med smaragder i gave av svigerforeldrene. Og hun bar det første gang som brud. (stella)

Eks-dronning Anne-Marie av Hellas eier noen av Europas vakreste smaragder, arv etter dronning Sophie, som var født som russisk storfyrstinne:  Diadem, øresmykker og en imponerende praktbrosje, som også kan brukes som anheng.
Alt med store rundslipte og dråpeslipte smaragder .

Anne-Marie er som kjent søster av Danmarks dronning Margrethe – og de fantastiske juvelene dukker derfor stadig opp ved store åremålsdager i eks-dronningens fødeland.

bilde

FRA TSAR-TIDENS RUSLAND:: Eks-dronning Anne Marie av Hellas bærer ofte disse imponerende juvelene med  rundslipte smaragder til galla. Smykkene var opprinnelig gitt som medgift til russiske storfyrstinne Sophie, som ble dronning av Hellas – og har prydet greske dronninger siden. Anne-Marie fikk juvelene med seg , da hun og familien i sin tid dro i eksil. . (ntb)

Storbritannia dronning  Elizabeth disponerer også imponerende smaragdsmykker – det meste arv etter hennes smykkeglade farmor, dronning Mary.

Blant annet det fantastiske Vladimir-diademet  som dronning Mary kjøpte av russiske slektninger etter revolusjonen – og som hun fikk ordnet slik at hun kunne variere mellom de opprinnelige  dråpeperlene – og store cabochon-slipte smaragder, som dronning Mary selv hadde arvet.

Dagens dronning bruker det praktfulle diademet med ulike halskjeder og øresmykker med smaragder.

bilde

FARMOR MARYS JUVELER: Dronning Elizabeth med sine praktfulle smaragd-smykker etter farmor Mary. Det russiske Vladimir-diademets dråpeperler er byttet ut med store dråpeslipte smaragder. Halskjede og øresmykker fikk dronning Mary laget til den såkalte Dehli Durbar. (PA)

Nederlands dronning Màxima disponerer også et  diamantdiadem , som hun kan veksle mellom perler og smaragder.

Dette er et av hennes mindre hodesmykker og derfor svært anvendelig ved de ikke helt store anledninger .

I tillegg har Màxima en rekke halskjeder og brosjer med smaragder, som hun sjonglerer med.
Og hun har faktisk selv komplettert samlingen med et par praktfulle, nyinnkjøpte smaragd-øredobber.

bfce3be2e963cab2ae997608facb80a7

STIL OG SMIL: Arghentinskfødte dronning Màxima av Nederland disponerer en enorm smykkesamling , som hun elsker å vise fram. Her bærer hun både diadem og halskjede fra huset Oraniens skattkammer sammen med lange øresmykker , som er nye til henne, Sikkert en kjærlighetsgave fra Willem-Alexander… (Stella)

Storhertuginne Maria Teresa i lilleputtstaten Luxembourg disponerer flere ulike diademer med smaragder.

Det største og mest imponerende er det spåkalte Chaumet-diademet i art deco-stil med èn enorm cabochon-slipt smaragd i front, som har prydet storhertugfamiliens førstedamer i flere generasjoner – blant annet på en rekke frimerker.

Og sammen med dette diademet varierer Maria Teresa mellom ulike halskjeder og øresmykker, hvorav noen av de mest verdifulle i sin tid tilhørte legendariske dronning Astrid av Belgia.

bilde

RUNDSLIPTE EDELSTENER: Lilleputtstaten Luxembourgs storhertugfamilie eier en imponerende samling juveler som landets kongelige kvinner bytter på å bære. Dette store diademet i art deco-stil bæres imidlertid bare av storhertuginnen selv. Og Maria Teresa supplerer med “hundehalsbånd” og øresmykker etter svigermor Josephine Charlotte. (ntb)

Dronning Astrid var som vi husker , yngste  søster av vår egen kronprinsesse Märtha.
Og noen av smaragdene i Luxembourg stammer faktisk fra det samme store smaragd-settet som vår egen Sonja bærer i dag!

Halskjedet hadde nemlig opprinnelig store anheng hele rundt – og kronprinsesse Märth og hennes to søstre, prinsessene Astrid og Margaretha,  fikk alle et par av disse i gave av sin mor, prinsesse Ingeborg.

Og disse mindre smaragd-smykkene er i dag faktisk fortsatt i bruk ved store kongelige anledninger i både Belgia, Luxembourg og Danmark – så vel som hårpynt og som brosjer.

– SPENNENDE JUVELER: – Det er alltid spennende å se og oppleve kongelige , historiske smykker på nært hold, sier TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. som her møter dronningenme av Spania og av Norge ved en gallamiddag i Palacio Real i Madrid. – Dronning Sonja bærer som vi ser sitt fabelaktige smaragdgarnityr fra Napoleonstidens Frankrike. (HJ)

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                          kjt@ytv2.no

Følg meg også på twitter                @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur


TRO, KLOPP OG KJÆRLIGHET

$
0
0

Dette er en hyllest av Jürgen Klopp. Det er han som har brakt troen tilbake til Liverpool. Og det er troen som har vekket kjærligheten blant klubbens supportere til live. Det gir håp før finalen i Kiev – Liverpools åttende i Champions League/Serievinnercupen.

For å sette prestasjonen i perspektiv: Liverpool var ikke en gang direkte kvalifisert til sesongens CL. De har en venstreback som kom på billigsalg fra nedrykkslaget Hull. En 19-årig høyreback fra eget akademi. En tilårskommen “potet” i James Milner på midtbanen. Og en kaptein ingen trodde kunne gå i fotsporene til klubb-ikon Steven Gerrard. Så har de selvfølgelig Europas giftigste angrep – Mané, Salah og Firmino har nå scoret 29 mål i Champions League på en sesong, mer enn noen annen trio. Men dette er jo også i stor grad Klopps fortjeneste.

Sensasjonen Salah ble hentet for en moderat sum og forventningene til ham var også moderate. At han nå er blant verdens mest målfarlige angripere, handler mye om en manager som ser potensialet, og dyrker det. Fra ren ving til allround spiss som tilbringer mye mer tid nær motstandermålet – på ni måneder har det gitt forbløffende resultater. Han var svak i går, men det var hans innsats i den første kampen som førte Liverpool til finalen i Kiev. Mané har også økt sin markedsverdi betraktelig etter at Klopp signerte ham. Atletisk og lynrask, eksemplifisert gjennom den ufattelig viktige 1-0 scoringen i går – uvurderlig for Liverpool. Så er det Firmino, som stadig flere får opp øynene for. Brasilianeren ble hentet før Klopp kom til Anfield, men er hans mest betrodde spiller; ingen har spilt mer for tyskeren etter at han tok over. Det er Firmino som er katalysatoren i Liverpools spillestil – dette har Klopp identifisert og utviklet – idag er det ikke mange som behersker  alle spissrollens oppgaver bedre. Målscorer, tilrettelegger, førsteforsvarer, oppspillspunkt.

LIVERPOOLS DRØMMETRIO: Ingen har scoret flere mål i Europa denne sesongen enn trioen Sadio Mané, Mohamed Salah og Roberto Firmino.

Klopp har en formidabel evne til å løfte spillere, slik at laget Liverpool blir noe langt mer enn summen av de elleve. Han solgte en av stjernene (Coutinho) i januar, uten at resten av gruppen falt sammen. Han mistet Can, Lallana og Oxlade-Chamberlain til skade, men er likevel i finalen med en stall som er så tynnslitt at det strider mot all fornuft. Real Madrids to første bytter i semifinalen mot Bayern München var Bale og Casemiro. Nr 12 og 13 for Liverpool i går var en 32 år gammel estlender med fortid i Vålerenga og en 20 årig spiss uten mål for Liverpool!

Men Klopp står der, urokkelig i motgangen. Selv den underlige exiten til assistent Zejlko Buvac bare dager før semifinale-returen, fikk ikke Liverpools manager ut av fatning. Han vet at klubbens muligheter for suksess hviler på hans skuldre, hans fokus, hans sjarm og karisma. Og hans kunnskap. At noen kaller ham klovn og velger å hylle en Guardiola eller Mourinho for taktisk klokskap, vitner om en total mangel på innsikt. Klopp er en sylskarp fagmann. At det er enormt underholdende i tillegg, gjør det enda mer imponerende.

La oss bare se på Liverpools vei til finalen – den har så til de grader Klopp-stempel: Ingen lag har scoret mer på ferden (40), ingen lag har tidligere scoret 5+ i fire kamper på en CL-sesong. Alle knock-out oppgjørene var i praksis avgjort etter første kamp med 5-0, 3-0 og  5-2!

1652

I ukene fram mot finalen 26. mai vil det handle mye om Real Madrids overlegne rutine og unike vinnerkultur. Spillerne i stallen har 37 finaler til sammen, Liverpools gutter har 0. Det er 16 finaler mot 8 i favør Real, 12 titler mot 5, Zidane med to strake triumfer, Klopp med 5 tapte finaler på rad (alle turneringer). Real med seier i sine 6 siste CL-finaler, Liverpool med tap i sine 3 siste finaler (Europaliga 2016 under Klopp, Ligacup 2016 under Klopp og FA-cup 2012).

I moderne fotball blir avstanden mellom de rikeste og resten bare større. Troféene er ikke mange, og de ender ofte opp hos de samme. Siden 1998 har Real Madrid og Barcelona vært i 10  Champions League finaler og vunnet alle. Dette gjør Liverpools finaleplass til en bragd i seg selv. Klubben, hvis identitet er uløselig knyttet til suksess i Europa, får en gigantisk opplevelse sammen med sine supportere. De har vært ute på slike reiser før, og kommet seirende hjem fra Roma, London, Paris og – sist, men ikke minst – Istanbul.

Om tre uker kan Kiev skrives inn i denne historiske listen. I så fall er det takket være én mann, og navnet hans skal graveres i gull ved siden av Bob Paisley, Joe Fagan og Rafa Benitez. Den mannen er  Jürgen Klopp.

Schindlers liste og ni andre ubrukelige statistikker

$
0
0

Det nærmer seg slutten av en lang Premier League-sesong.

Manchester City er ligamester. Mohamed Salah er kåret til sesongens beste spiller. To ganger. Trolig blir han også toppscorer.

Kevin De Bruyne topper assist-statistikken med 15 målgivende pasninger. Utrolig nok er de tre som følger etter ham på listen hans egne lagkamerater Leroy Sané (12), David Silva (11) og Raheem Sterling (11).

De fleste har sikkert også fått med seg at Brightons Lewis Dunk topper selvmåls-statistikken etter fire selvmål denne sesongen. Det er tangering av rekorden i én og samme Premier League-sesong, så med ett til i løpet av de siste tre kampene kan han ta rekorden for seg selv i løpet av et par uker.

1604

Mange bryr seg mye om statistikk i dagens fotballverden, og med et City-lag på rekordjakt er stats-nerdene, for å bruke et utslitt begrep, blant dem som er mest spent når det nå gjenstår to runder og noen hengekamper av Premier League-sesongen 2017/2018.

I den anledning har jeg gravd litt i Opta-tall, og presenterer her ti helt uviktige individuelle statistikker, som kanskje kan gi ekstra spenning rundt de resterende kampene.

  1. Schindlers liste

    Ordspillet i seg selv er kanskje «sådär», men så lenge det finnes en liste Huddersfield-forsvareren topper, så må det nesten bli tittelen. Christopher Schindler er nemlig den utespilleren i Premier League denne sesongen som har spilt flest kamper uten å ha bokført én eneste avslutning på mål. Nå har han tre kamper på seg til å gjøre noe med nettopp det. Watch out, Manchester City, Chelsea og Arsenal (!).
    PS! Schindler har ni avslutninger totalt, men ingen på mål.

    Spillere med flest kamper uten avslutning på mål Avslutninger på mål Kamper spilt
    Christopher Schindler, Huddersfield 0 34
    DeAndre Yedlin, Newcastle 0 31
    Erik Pieters, Stoke 0 29
    Morgan Schneiderlin, Everton 0 28
    Allan Nyom, WBA 0 27
    Andreas Christensen, Chelsea 0 25
    Declan Rice, West Ham 0 23
    Joseph Gomez. Liverpool 0 23
    Phil Jones, Man Utd 0 22
    Christian Fuchs, Leicester 0 22

    SKUFFET TYSKER: Christopher Schindler depper etter forrige helgs tap mot Everton. Fremdeles er det mulig at debutsesongen i Premier League ender med nedrykk. Foto: Darren Staples/Reuters

  2. De som ikke engang prøver å avslutte

    Forrige liste presenterte dem som aldri treffer mål. Men hva med den som faktisk ikke engang forsøker å avslutte? Tre utespillere har faktisk vært på banen i over ti Premier League-kamper denne sesongen uten en eneste gang å forsøke seg på å score. Flest kamper har Watfords Marvin Zeegelaar spilt (12), mens det mest kjente navnet på listen vel er Manchester Uniteds Scott McTominay (10). Oppsiktsvekkende er det kanskje også at WBAs veteranstopper Gareth McAuley er representert. Forrige sesong hadde han 16 avslutninge på 36 kamper, og seks av dem endte i scoring, mens han denne sesongen på sine ni PL-kamper ikke har forsøkt seg en eneste gang.

    Spillere med flest kamper uten et eneste skuddforsøk Avslutningsforsøk Kamper spilt Minutter spilt
    Marvin Zeegelaar, Watford 0 12 995
    Charlie Taylor, Burnley 0 11 949
    Scott McTominay, Man Utd 0 10 435
    Chancel Mbemba, Newcastle 0 9 672
    Gareth McAuley, WBA 0 9 456
    Daniel Amartey, Leicester 0 8 488
    Beni Baningime, Everton 0 8 193
    Aaron Wan-Bissaka, Crystal Palace 0 6 538
    Ibrahim Afellay, Stoke 0 6 163
    Leon Britton, Swansea 0 4 272

    INTET SKREMMESKUDD: Marvin Zeegelaar har ikke løsnet skudd en eneste gang denne sesongen. Watford-spilleren har kun to kamper igjen å prøve seg i. Foto: Glyn Kirk/AFP

  3. Bom, bom, bom, bom – og bare bom, bom, bom

    Listen over handler kanskje om dem som innser sin egen begrensning, men hva med dem som ikke gjør det? Leicesters Wilfried Ndidi er den spilleren som har avsluttet flest ganger denne sesongen uten å score. Hele 41 avslutningsforsøk har midtbanespilleren hatt, men sesongens første Premier League-mål lar vente på seg. To ganger har han truffet metallet, men skal han lyktes med å treffe innenfor rammene før sesongen er over?

    Spillere med flest avslutninger uten scoring Mål Avslutninger Kamper spilt Minutter spilt
    Wilfred Ndidi, Leicester 0 41 33 2899
    Nathan Redmond, Southampton 0 39 28 1774
    Davy Pröpper, Brighton 0 36 32 2850
    Yohan Cabaye, Crystal Palace 0 36 29 2233
    Eric Dier, Tottenham 0 31 33 2737
    Shane Duffy, Brighton 0 26 34 3043
    Ben Mee, Burnley 0 25 29 2610
    Virgil van Dijk, Liverpool/Southampton 0 24 24 2073
    Cédric Soares, Southampton 0 23 29 2527
    Jan Vertonghen, Tottenham 0 22 34 3030

    TREFFER IKKE VERKEN MED BEIN ELLER HODE: Wilfried Ndidi forsøker seg mot Swansea i oktober. Uten tellende resultat. Foto: Geoff Caddick/AFP

  4. Fra wingers-ordspill til winless-season?

    Forrige sommer presenterte WBA storkjøpet Oliver Burke fra RB Leipzig på Twitter ved hjelp av ordspillet «Red Bull gives you wingers». Unggutten skulle gi nytt offensivt liv til Tony Pulis’ stabile «midt på tabellen-lag».  21-åringen har opplevd en marerittsesong, rykker etter alle solemerker ned, og har selv aldri fått spilletid i en kamp laget hans har vunnet. To kamper fra start og 13 som innbytter er fasit så langt, og ingen av disse har vært noen av de fem kampene WBA har vunnet.

    Spillere med flest kamper uten seier Kamper vunnet  Kamper spilt
    Oliver Burke, WBA 0 15
    Badou Ndiaye, Stoke 0 11
    Nahki Wells, Burnley 0 7
    Josh Sims, Southampton 0 6
    Kyle Bartley, Swansea 0 5
    Abdelhamid Sabiri, Huddersfield 0 5
    Konstantinos Stafylidis, Stoke 0 5
    Craig Cathcart, Watford 0 5
    Sam McQueen, Southampton 0 5
    James McCarthy, Everton 0 4
    Alexander Sørloth, Crystal Palace 0 4
    Patrice Evra, West Ham 0 4
    James Morrison, WBA 0 4
    Rolando Aarons, Newcastle 0 4

    SJELDEN OPPTUR: Oliver Burke kom fra benken og var med på å redde ett poeng mot Liverpool forrige måned. Seieren sitter foreløpig imidlertid langt inne. Foto: Andrew Boyers/Reuters.

  5. «Eliteserie-importene» spiller mest uten å vinne

    Ser en enda dypere i samme materie, er det verdt å merke seg noen av plassene bak Burke på forrige liste.  På plassen bak fulgte nemlig tidligere Bodø/Glimt-spiller Badou Ndiaye, som ennå har til gode å oppleve en Premier League-seier etter overgangen til Stoke i januarvinduet. Det samme gjelder Alexander Sørloth i Crystal Palace, og når en bruker parameteret «minutter spilt» i stedet for «kamper spilt», er det nettopp disse to – som i sin tid spilte sammen i Bodøs-stolthet – som har spilt flest Premier League-minutter uten å få oppleve at sitt lag har vunnet en kamp der de selv har vært på banen. Er det ingen vinnerkultur i Bodø?  Spesielt for Sørloth er nok statistikken sur. Trønderen har tapt alle de fire kampene han har spilt. Fire ganger har han sittet 90 minutter på benken, og i disse fire har Palace tatt åtte poeng …

    Spillere med flest minutter uten seier Kamper vunnet  Minutter spilt  Kamper spilt
    Badou Ndiaye, Stoke 0 960 11
    Alexander Sørloth, Crystal Palace 0 360 4
    Oliver Burke, WBA 0 358 15
    Konstantinos Stafylidis, Stoke 0 334 5
    Craig Cathcart, Watford 0 315 5
    Lee Grant, Stoke 0 270 3
    Kyle Bartley, Swansea 0 234 5
    Patrice Evra, West Ham 0 227 4
    Abdelhamid Sabiri, Huddersfield 0 219 5
    James Morrison, WBA 0 206 4
    James McCarthy, Everton 0 206 4

    MÅL, MEN INGEN SEIER: Badou Ndiaye satte inn Stokes ledermål mot Burnley 22. april, men gjestene kom tilbake og sikret både ett poeng og forlengning av Badous mareritt-statistikk på Bet365 Stadium. Foto: Lindsey Parnaby/AFP

  6. De «ekte Invincibles» – United-spiller topper

    I motsatt ende av skalaen er det interessant å observere at det er en Manchester United-spiller som har flest minutters spilletid i Premier League denne sesongen uten å ha vært på banen i en kamp laget hans har tapt. Luke Shaws 646 minutter fordelt på åtte kamper, er nemlig best i ligaen. På plassene bak følger City-trioen Aymeric Laporte, Oleksandr Zintsjenko og Benjamin Mendy, mens veteranen Yaya Touré er den som har spilt flest kamper (ni) uten tap denne sesongen. Ryker noen av disse statistikkene før sesongslutt?

    Spillere med flest minutter uten tap Minutter spilt Kamper spilt S U T
    Luke Shaw, Man Utd 646 8 6 2 0
    Aymeric Laporte, Man City 627 7 7 0 0
    Oleksandr Zintsjenko, Man City 457 7 7 0 0
    Benjamin Mendy, Man City 314 5 5 0 0
    Matteo Darmian, Man Utd 286 6 4 2 0
    Daley Blind, Man Utd 284 6 6 0 0
    Nordin Amrabat, Watford 200 3 1 2 0
    Younes Kaboul. Watford 151 2 1 1 0
    Yaya Touré, Man City 142 9 8 1 0
    Nathaniel Clyne, Liverpool 115 2 0 2 0

    USLÅELIG: Luke Shaw – her fra oppgjøret mot Bournemouth i april – har fremdeles ikke spilt en eneste kamp denne sesongen der hans lag har tapt. Tre ganger har han imidlertid sett Manchester United tape fra benkeplass. Foto: Adam Davy/PA via AP

  7. Giroud i delt ledelse på innbyttertoppen

    Noen spillere hører rett og slett mer hjemme på benken enn andre, og spissduoen Sam Vokes (Burnley) og Olivier Giroud (Chelsea, tidligere Arsenal) er dem som har kommet inn som innbytter flest ganger i Premier League denne sesongen. Hele 21 ganger har de entret banen fra benken. Nå som Giroud er inne på Chelsea-laget, blir det spennende å se hvem som topper statistikken til slutt. Tidligere West Ham-spiss Diafra Sakho (solgt i januar) er for øvrig den spilleren som har flest innhopp uten å ha startet en eneste gang. Hele 14 ganger kom han fra benken denne sesongen før overgangen til Rennes.

    Spillere med flest kamper som innbytter Kamper som innbytter Minutter totalt Kamper totalt Kamper fra start
    Sam Vokes, Burnley 21 883 28 7
    Olivier Giroud, Chelsea (tidl. Arsenal) 21 782 26 5
    Bernardo Silva, Man. City 19 1335 32 13
    Alex Oxlade-Chamberlain, Liverpool (tidl. Arsenal) 18 1726 35 17
    Moussa Sissoko, Tottenham 18 1220 31 13
    Lys Mousset, Bournemouth 18 525 21 3
    Marcus Rashford, Man. Utd. 17 1611 32 15
    Peter Crouch, Stoke 17 1398 29 12
    Erik Lamela, Tottenham 17 663 22 5
    Solly March, Brighton 16 1739 33 17

    ET VANLIG SKUE: Olivier Giroud har ofte måttet finne seg i å varme benken fra start, både i Arsenal- og Chelsea-drakt denne sesongen. Foto: Tim Ireland/AP

  8. Én spiller har kun feilpasninger denne sesongen

    Når man ser på statistikk for flest feilpasninger, er det selvsagt keeperne som har figurerer øverst, all den tid deres utspark ofte ender hos en motstander. Men når en tar vekk Nick Pope (633 feilpasninger på 33 kamper, mest i ligaen) og co, er det faktisk Kevin De Bruyne (415 feilpasninger) som har flest i ligaen. Med totalt 2657 pasninger slått, er det imidlertid urettferdig å lansere belgieren som feilpasningsfotens ansikt utad, da han har hele 83,83 % treffsikkerhet. Ser vi heller utelukkende på treffprosent, er utvalget av spillere et helt annet. Reece Oxford, som har vært utlånt til Borussia Mönchengladbach i to perioder denne sesongen, fikk fire minutter for West Ham mot Crystal Palace i januar. I løpet av den tiden spilte han to feilpasninger, og det var det, og står dermed med null i treffprosent som den eneste i Premier League denne sesongen. Verdt å merke seg er det også at det er flere spillere som har spilt fra seg ballen over 200 ganger, og som har truffet en motspiller med rundt halvparten av dem.
    PS! Også Vincent Janssen (Tottenham) og Axel Tuanzebe (Man Utd) spilte Premier League-fotball denne sesongen uten å slå en eneste suksessfull pasning. De spilte ett minutt hver i august før utlån til henholdsvis Fenerbahce og Aston Villa, men spilte heller ingen feilpasninger. Dermed er de utelatt fra listen.

    Spillere med laverst pasningssikkerhet (%) Treffprosent Pasninger Suksessfulle pasninger Feilpasninger Kamper spilt Minutter spilt
    Reece Oxford, West Ham 0 2 0 2 1 4
    Uwe Hünemeier, Brighton 25 4 1 3 1 17
    Jordan Hugill, West Ham 33.33 9 3 6 3 22
    Jonathan Walters, Burnley 44.44 9 4 5 3 36
    Sam Vokes, Burnley 49.79 243 121 122 28 883
    Divock Origi. Liverpool 50 2 1 1 1 9
    Glenn Murray, Brighton 56.04 621 348 273 33 2074
    Troy Deeney, Watford 56.2 516 290 226 27 1752
    Christian Benteke, Crystal Palace 56.23 658 370 288 29 2187
    Mame Biram Diouf. Stoke 56.79 523 297 226 33 2421

    SJOKKERENDE TALL: Burnleys Sam Vokes har ikke den dårligste treffprosenten denne sesongen, men han har dårligst av dem som faktisk har en del pasninger å vise til. Hele 122 av hans 243 avleveringer denne sesongen har gått til en av motstandernes spillere.  Foto: Jason Cairnduff/Reuters

  9. 17-årig Chelsea-spiller har flest pasninger uten en eneste feil

    Gøy kan det kanskje være å se i motsatt ende av skalaen også, for ti spillere har faktisk spilt Premier League-fotball denne sesongen uten å spille en eneste feilpasning. Her er det selvsagt snakk om svært begrenset spilletid, og ingen av de ti har over en omgang totalt å vise til. Allikevel er det verdt å merke seg at gutten som topper listen – Chelseas 17 år gamle stortalent Ethan Ampadu – rakk å spille hele 19 suksessfulle pasninger i løpet av de ti minuttene han fikk mot Huddersfield i desember. Interessant er det også å se at Nahki Wells på sine sju kamper for Burnley ennå ikke har gjort en feil, men at samme Wells også var representert på listen over spillere som ikke har vunnet en kamp denne sesongen.
    PS! Av spilerne som er nærmest 100 prosent-grensen, finner vi Evertons Muhamed Besic (27 av 28 pasninger,  96.53 %) og – mer imponerende – Manchester Citys John Stones (1055 av 1096 pasninger, 96.26 %).

    Spillere med høyest treffsikkerhet Pasningssikkerhet i % Pasninger Kamper spilt Minutter spilt
    Ethan Ampadu, Chelsea 100 19 1 10
    Brahim Diaz, Man. City 100 17 3 31
    Claudio Bravo, Man. City 100 14 1 45
    Nahki Wells, Burnley 100 11 7 35
    Dodi Lukebakio, Watford 100 6 1 15
    Jeremie Boga, Chelsea 100 4 1 18
    Eddie Nketiah, Arsenal 100 3 2 11
    Lukas Nmecha, Man. City 100 2 1 10
    Harvey Barnes, Leicester 100 2 1 1
    Michael Obafemi, Southampton 100 1 1 8

    SPENNENDE FREMTID: Ethan Ampadu kommer garantert til å få mange muligheter de neste årene. Her fra ligacup-kampen mot Everton i oktober. Foto: Glyn Kirk/AFP

  10. Arsenal-spiller med flest touch på ballen

    Den siste statistikken i denne omgang handler om touch på ballen. I løpet av en hel sesong har de mest aktive og mest involverte Premier League-spillere nemlig over 3000 ballberøringer. Det er er mer enn én i snitt i minuttet for de mest aktive. På toppen av listen troner Arsenals Granit Xhaka, som foreløpig har hatt 3435 touch på ballen i løpet av 35 kamper denne sesongen. Det er litt under 100 i snitt pr. kamp, noe som betyr at han dessverre neppe når den magiske 4000 touch grensen. 65 touch bak Xhaka på listen ligger Kevin De Bruyne, så her kan det bli en intern kamp om topplassen den neste drøye uken.
    PS! Til sammenligning har de fire siste sesongene tilsvarende Opta-statistikk blitt toppet av James Milner (3322), Cesc Fàbregas (3395 og 3398) og Yaya Touré (2873). Årets spillere er med andre ord mye mer borti ballen enn før. Hmm …

    Spillere med flest touch på ballen Ballberøringer Ballberøringer i motsatt lags 16-meter Pasninger Kamper spilt  Minutter spilt Touch pr/min
    Granit Xhaka, Arsenal 3435 24 2899 35 2996 1,15
    Kevin De Bruyne, Man. City 3370 85 2567 35 2926 1,15
    Nicolás Otamendi, Man. City 3366 38 2997 33 2878 1,17
    Fernandinho , Man. City 3100 34 2712 31 2615 1,19
    César Azpilicueta, Chelsea 3050 20 2533 34 3060 0,99
    Nemanja Matic, Man. Utd. 2996 28 2499 35 3029 0,99
    Kyle Walker, Man. City 2904 33 2286 31 2697 1,08
    Jan Vertonghen, Tottenham 2824 26 2325 34 3030 0,93
    Christian Eriksen, Tottenham 2759 93 2059 34 2956 0,93
    David Silva, Man. City 2730 139 2334 28 2345 1,16

FLEST BERØRINGER: Granit Xhaka forsøker en pasning i oppgjøret mot Watford i mars. Ingen i Premier League har vært flere ganger borti ballen enn ham denne sesongen. Foto: Ben Stansall/AFP

Takk for i år. Hilsen halvveis statistikk-interessert. Gi en lyd om andre ting som kan være av interesse, eller fullstendig utenfor interesse, så kanskje vi kan lage tilsvarende varianter neste sesong.

I det nedenstående intervjuet kan dere forresten se en kar som ikke er glad i statistikk:

[sumo progid=1322189]

Dobbelrundens utvalgte, runde 37

$
0
0

I takt med at vårsolen brer seg over vårt kalde habitat her i nord, skal skjebner i begge ender av tabellen avgjøres i våre høyt elskede (og foraktede) Fantasy-ligaer, med sesongens siste – og STØRSTE – dobbelrunde! 

Den viktigste nyheten siden forrige helg er at Romelu Lukaku mister ligainnspurten, men mest sannsynlig blir klar for FA-cup finalen i slutten av måneden. Det baner vei for ungfolen Marcus Rashford, som ikke har fått mange minuttene av Mourinho denne sesongen. Til prislappen £7.3 er Rashford et friskt valg denne runden, med en eierandel på 6.9%.

David Silva er tilbake på treningsfeltet til Manchester City, sammen med Kyle Walker. Dermed er regnestykket om hvem som starter for de lyseblå blitt en vanskeligere nøtt igjen, akkurat som i Tottenham hvor Danny Rose også er tilbake i kampen om en startplass. I tillegg til rotasjonsfare på midten hos Spurs, er også backene utsatt for minsket spilletid.

Både Simen, Mina og undertegnede spiller Triple Captain denne runden, men er ikke enige om hvem som er det beste valget. Simen velger Gabriel Jesus, Mina går for Raheem Sterling og undertegnede klinker til på Kevin De Bruyne. Alle tre er selvfølgelig med i rundens utvalgte, som ser slik ut: 

Fabianski er skuddstopper av rang, og med to overkommerlige kamper skal plassen sikres med minst en clean sheet og en god porsjon redningspoeng. Smalling er kongen i midtforsvaret til Manchester United, og har plutselig blitt en liten måltyv også. Vi husker jo alle hvem som scora sist Lukaku ikke var i startelleveren… Naughton tilbyr god verdi og godt potensial for både clean sheet og målpoeng, og Swansea har gode muligheter for å sikre plassen denne runden. Azpilicueta er den forsvareren med flest poeng, og med en strøken innleggsfot kan det bli storfangst for bonusmagneten som nå også har begynt å holde nullen.

Sterling er den største formspilleren, og med to hjemmekamper ingen våte drømmer kan matche, er det Sterling som blir denne rundens Triple Captain og topper lista for must-haves denne runden. Eriksen er det offensive hjertet i Spurs, og er klink i lagoppstillingen til begge kampene. Repertoaret er viden bredt, og det er alltid dejlig å ha dansken på laget. Arnautovic spiller ute av posisjon, og er en kraftpakke som kan skape trøbbel for hvilket som helst forsvar. Leicester er totalt avslått, og det lover bra for Arnie. De Bruyne har kanskje ikke levert til gull i det siste, men ingen tviler på hva belgieren kan få til. Istedenfor å jage poeng andre steder, lukter det en kanonrunde fra De Bruyne og da gjelder det å kjøpe hørselvern før det smeller.

Lillebror Ayew var heldig som slapp suspensjon sist, og er et trygt førstevalg i Swansea. Bournemouth eier ikke defensiv struktur, og Ayew tar også mest sannsynlig straffer. Da er £5.3 en potensiell gullbillett. Når Jesus får fulle nitti slik han gjør nå, viser brasilianeren hvor god han er til å putte ballen i kassa. Jesus leverer målpoeng rekende på ei fjøl, og Brighton og Huddersfield bør ha trent ekstra mye på å være kjegler denne uka. Så er selvfølgelig Kane også med, men uten kapteinsbindet. Tross en liten formdupp har Kane potensialet til to hat-tricks denne dobbelrunden, så å gå uten Harry tør vi ikke.

HUSK DEADLINE SOM ER ALLEREDE I KVELD, KL. 20.00! Fredag kveld altså, så lås inn magefølelsen og la det stå til. Måtte det bli gull og grønne piler for dere alle sammen! 

Rettigheter 102

$
0
0

Vi får mange spørsmål fra dere om liggetid på serier, som “Hvorfor kan jeg ikke se hele den siste sesongen av Homeland når dere har hele den siste sesongen av Grey’s Anatomy?”. eller “Hvorfor har dere ikke den første sesongen av Norske talenter liggende?”.

Gode spørsmål, dette, og vi skulle helt klart gjerne hatt alle sesongene av seriene våre liggende til evig tid, eller i alle fall så lenge kundene våre har lyst til å se dem! Og det korte svaret på dette er, som dere sikkert vet, rettigheter.

Mye har forandret seg siden vi skrev om dette sist.

Norske programmer

TV 2 produserer lite av innholdet vi viser selv, bortsett fra Nyheter og litt annet. Når det gjelder norsk produksjon samarbeider vi med produksjonsselskaper som leverer innholdet til oss. Dette innholdet baserer seg på produksjonskontrakter der vi har rettigheter vi må forholde oss til. Noen ganger er også de norske produksjonene våre basert på ”formater”. Eksempler på et format er ”Idol” og ”Norske talenter”, der vi kjøper muligheten til å lage en norsk versjon av et konsept som er en noe utarbeidet ide, som vi videreutvikler for å tilpasse våre seere.

Innkjøpt innhold

Hva gjelder innkjøpte serier og dokumentarer fra utlandet har vi ”visningsavtaler” med distributører og ”Hollywood-studioer” som CBS, Warner og Fox. I disse avtalene prøver vi selvsagt alltid å få tilgang på innholdet så lenge som mulig, men vi opplever fortsatt at de vi kjøper innhold fra f.eks ønsker å selge innholdet flere ganger, til flere tjenester. Vi kan møte argumenter som at innholdet kan miste følelsen av eksklusivitet om den ligger ute på en strømmetjeneste til ”evig tid”.

Begreper

Noen begrepsforklaringer for de spesielt interesserte:

Preview: Muligheten til å vise noe før det sendes lineært (lineært = ”vanlig” TV)
Catch up: Muligheten til å vise noe x antall dager eller uker etter noe har blitt sendt lineært
Stacking: Muligheten til å ha en serie liggende på tjenesten x antall uker etter at siste episode har blitt sluppet
SVOD: (subscription video on demand): Muligheten til å ha hele sesonger av en serie liggende uavhengig av lineær utsendelse

Kort oppsummert jobber vi i TV 2 hver eneste dag med å gi seerne våre det beste innholdet og muligheten for å vise dere dette innholdet på alle plattformer så lenge som mulig, og at dere skal slippe å gå glipp av episoder av favorittserien din. For det kan vi jo ikke ha noe av!

via GIPHY

Det koker ned til dette

$
0
0

26 grader i lufta, og på BBC Wales kunne de melde om varmerekord for den første helga i mai. Strendene smekkfulle, og jeans og t-skjorte var altfor varmt både for togturen til Swansea, og turen til hotellet. Var det etterdønningene av et fullstendig overraskende opprykk for Cardiff, bare en liten times kjøring unna? Jeg lurer nesten litt på det.

For kveld kan Swanseas sjanser for å bytte plass med lokalrivalen øke kraftig. Og det er nesten så man kan kjenne det også på været.

Swansea – Southampton. Vinneren holder seg etter alle solemerker i divisjonen. Taperen kan fort måtte ta turen ned. Her er jeg, sjanseløs til å få sove mer. Spenningen for kampen i kveld er for stor. Jeg kan bare tenke meg for hvordan det er for innbyggerne her.

Så jeg stikker ut for å kjøpe aviser. Men det er kaldt. Nesten hustrig. Det kan da maks være ti grader i lufta nå. Det er nesten så man kjenner nedrykkskulda legge seg over byen.

«We’re Swansea ‘til we die!», lyser mot meg fra lokalavisa inne i aviskiosken.

This is it, tenker jeg. Med ligamesterskapet avgjort tidlig, topp 4 tilsynelatende tidlig avgjort også. Med Stoke nede. Med WBA avskrevet siden februar. Det koker ned til denne kampen. Denne kampen for Premier League-tilværelsen.

Swansea berget seg helt på slutten forrige sesong også. Da var frelseren Paul Clement. Jeg kommenterte hjemmekampen der de slo Everton i den 36. runden og karret seg over streken. Det var et voldsomt leven. Med fire seirer og én uavgjort (på Old Trafford) på de fem siste, holdt de for en sesong til. Det gjorde ikke Clement. Han ble erstattet av meget karismatiske Carlos Carvalhal, portugiseren som til nå har tatt Swansea fra desidert sisteplass, fem poeng fra trygg grunn, til kamp om å overleve.

Men der seirene rant inn mot lag som Arsenal, Liverpool og andre, har smilene stivnet. Carvalhal var det friske pustet som snakket om måker, sardiner og kjøtt på grillen. Han sjarmerte alle, og det så lenge ut til at han bare skulle surfe inn til fornyet kontrakt.

Null seirer på syv kamper, har ført dem tilbake under streken, for første gang siden 3. mars. Og de kan prise seg lykkelig over Tom Davies’ utlikning seks minutter på overtid mot Southampton.

Det kan Huddersfield og WBA også. Mye teori skal slå til om WBA skal klare seg, mens Huddersfield bør ta ett poeng til på sine to siste, om det ikke skal bli dem som går ned.

Soutampton-spillerne falt sammen i skuffelse etter Evertons sene utlikning på lørdag. FOTO: NTB SCANPIX/REUTERS/Andrew Yates

Southampton som kanskje trodde de hadde fått til den sluttspurten som trengtes da de så ut til å slå Everton på Goodison Park. Mot Bournemouth vant de sin første hjemmekamp siden 26. november, og med tre poeng på Merseyside, ville kanskje uavgjort vært et godt resultat i kveld.

Men med Manchester City i siste hjemmekamp, mens Swansea møter Stoke, er Southampton laget som absolutt MÅ vinne.

Å beholde plassen i Premier League handler først og fremst om helt andre ting enn penger.

Men det handler om penger også. Og ikke bare om den drøye milliarden klubbene får i TV-penger. Men for lokalsamfunnet. En annen reportasje hos BBC Wales kunne fortelle at Premier League-statusen betød rundt 100 millioner for det lokale næringslivet i Swansea. E får anta at det handler om noe tilsvarende i Southampton. Det handler om arbeidsplasser både i klubbene, og i byen.  

Kanskje så mye at Marriott Hotel utenfor Swansea har spilt sin del av spillet, ved å kansellere Southamptons hotell-bestilling, slik at laget nå må reise gjennom rush-trafikken fra Cardiff til kamp.

De skjelver nå. Både i Swansea og Southampton. Det er nå det gjelder. Den varme vinden har blitt kald. Den blå himmelen har blitt dekket av skyer. Det er surt. Og timene til kampstart føles som dager.

Men sola vil komme frem igjen. Og det vil bli en sommer å nyte.

For vinneren.

Sport på TV 2 Sumo – uke 19

$
0
0

<< Forrige uke   7. mai – 13. mai   Neste uke >>

🔥 Ukens sendeskjema 🔥

Det er duket for den siste uken med Premier League, og for noen oppgjør vi har i vente! Swansea og Southampton møtes til skjebnekamp allerede i kveld, før Chelsea i morgen jakter livsviktige poeng i kampen om 4. plassen som gir Champions League-spill neste sesong. Også West Ham får en tøff uke når Manchester United kommer på besøk torsdag kveld. Se hele sendeskjemaet under for alle detaljer: 

Mandag 7. mai:

Allsvenskan
18.50 Malmö – Göteborg på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2
18.50 Sirius – Örebro på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3


Tirsdag 8. mai:

Friidrett
11.00 TINEstafetten på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
20.30 Swansea – Southampton på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium


Onsdag 9. mai:

Eliteserien, kvinner – sluttspill
18.40 Larvik – Storhamar på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League

20.30 Chelsea – Huddersfield på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
20.40 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3


Torsdag 10. mai:

Premier League
20.30 West Ham – Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium


Fredag 11. mai:

Ingen livesport denne dagen


Lørdag 12. mai:

Verdensserien i triatlon
02.50 Elite, kvinner på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
05.50 Elite, menn på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
15.50 Sundsvall – Brommapojkarna på TV 2 Sumo


Søndag 13. mai:

NM i klatring
10.00 Finale junior på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
15.00 Finale senior på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
15.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo
16.00 Burnley – Bournemouth på TV 2 Sumo
16.00 Crystal Palace – West Bromwich på TV 2 Sumo
16.00 Huddersfield – Arsenal på TV 2 Sumo
16.00 Liverpool – Brighton på TV 2 Sumo
16.00 Manchester United – Watford på TV 2 Sumo
16.00 Newcastle – Chelsea på TV 2 Sumo
16.00 Southampton – Manchester City på TV 2 Sumo
16.00 Swansea – Stoke på TV 2 Sumo
16.00 Tottenham – Leicester på TV 2 Sumo
16.00 West Ham – Everton på TV 2 Sumo
18.30 Dette var Premier League på TV 2 Sumo

Eliteserien
17.30 FotballXtra, 9. runde på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Håndball, sluttspill menn
20.25 Elverum – ØIF Arendal på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

devicer

Sport på TV 2 Sumo – uke 20

$
0
0

<< Forrige uke   14. mai – 20. mai   Neste uke >>

🔥 Ukens sendeskjema 🔥

Sykkelsesongen er i gang for fullt, og denne uken er intet unntak. Det høyt elskede Tour of Norway går av stabelen onsdag, og varer helt frem til søndag. Sluttspillet i Eliteserien i håndball er også i gang, og denne uken kommer det flere finaler for både menn og kvinner. Følg sendeskjemaet under, så går du ikke glipp av noe!

Mandag 7. mai:

Allsvenskan
18.50 AIK – Östersund på TV 2 Sumo og Sport Premium 2
18.50 Häcken – Elfsborg på TV 2 Sumo og Sport Premium 3
18.50 Kalmar – Sirius på TV 2 Sumo


Tirsdag 8. mai:

Eliteserien, kvinner – sluttspill
18.30 Finale 1 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Onsdag 9. mai:

Tour of Norway
15.30-18.30 1. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

Allsvenskan
18.50 Hammarby – Malmö på TV 2 Sumo og Sport Premium 2


Torsdag 10. mai:

Tour of Norway
15.30-18.30 2. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

Allsvenskan
18.50 Djurgården – Örebro på TV 2 Sumo og Sport Premium 2


Fredag 11. mai:

Tour of Norway
15.30-18.30 3. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

Eliteserien, menn – sluttspill
18.30 Finale 2 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Allsvenskan
18.50 Brommapojkarna – Kalmar på TV 2 Sumo og Sport Premium 2


Lørdag 12. mai:

Tour of Norway
15.30-18.30 4. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

Eliteserien, kvinner – sluttspill
17.00 Finale 2 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Søndag 13. mai:

Tour of Norway
12.00-15.30 5. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

devicer


Sommeren er best på TV 2 Sumo

$
0
0

Sommeren er i anmarsj og på TV 2 Sumo har du mye å glede deg til fremover, bare se her!

Innlegget blir oppdatert med datoer og flere serier etterhvert som de blir sluppet.☀

Sjølyckan
– «Sjølyckan» er en komedie som inneholder en real dose sommer og skjærgårdsidyll, og kanskje en overdose av familie og alt det innebærer, sier seriens regissør Felix Herngren (Alex fra «Solsidan»). Vi gleder oss! 😃

Se trailer her.

Singel
Du husker kanskje svenske «Singelliv»? Nå får vi får norsk versjon! I den Sumo-eksklusive dokuserien «Singel» møter vi single mennesker fra hele landet som har med seg kamera for å dokumentere sin hverdag. Liker du «Bloggerne», så kommer du også til å digge «Singel»! 😍

Younger sesong 5
En av de mest populære seriene på Sumo er endelig tilbake med ny sesong! 🙌 Sesong 4 var en emosjonell dalbane både for oss og Liza, og vi gleder oss mildt sagt til fortsettelsen! Trenger du en oppfriskning? Vi har alle episodene på Sumo. Ny sesong kommer i juni.

Se trailer her.

For the People
Fra skaperne av «Grey’s Anatomy» og «Scandal» får vi nå en helt ny serie! Vi følger en gjeng nyutdannede advokater som jobber med høyprofilerte saker i New York – i tillegg til at de har mye drama på privaten (selvsagt). Liker du serier som «How to Get Away With Murder» og «Grey’s Anatomy» så er «For the People» serien for deg!

Se trailer her.

Below Deck
Den ultimate sommer-realityserien! Vi følger crewet på en luksusyacht i Middelhavet mens de er verter for en gruppe rike turister ombord, og der er selvsagt mye drama «below deck».🛥

Se smakebit her.

Vikings sesong 5
Bli med på en storslått reise i tidenes mest påkostede dramaserie om vikingenes verden. Vikingtiden blir brakt til live gjennom eventyrene til Ragnar Lodbrok, en skandinavisk kriger og bonde som drømmer om rikdom. Vi har også de fire første sesongene (C More).

Se trailer her.

Bull sesong 2
«Bull» var en av de mest populære seriene på Sumo i fjor sommer, og nå kommer sesong 2! Møt den småarrogante, men sjarmerende, psykiateren Jason Bull. Han driver et konsulentselskap som har spesialisert seg på å kartlegge egenskapene til både advokater, jury, aktorat, vitner og forsvarere – alt for å hjelpe sine klienter med å vinne saken. Husk å se deg opp på den første sesongen!

Best før sesong 2
Vi fikk en liten smakebit i påsken, men snart kommer endelig sesong 2 i sin helhet. Serien som noen ganger kan være vanskelig å se på fordi det er så flaut, men som serverer oss latterkrampe på latterkrampe. Vi ❤ Linn Skåber og Lena!

Good Karma Hospital sesong 2
«Good Karma Hospital» var også en av fjorårets store sommersuksesser, og nå byr vi på fortsettelsen. Med norske Amrita Acharia i hovedrollen som legen Ruby Walker som tar jobb på et sykehus i India for å komme seg over kjærlighetssorgen.

Syrror sesong 2
Vi følger den tøffe, dramatiske og romantiske hverdagen til fire sykepleiere på et av Stockholms største akuttmottak. Mange har etterspurt sesong 2, og i sommer kommer den! Sesong 1 finner du på Sumo (C More) allerede.

Se trailer her.

Badehotellet sesong 5
Gir oss sommerstemning år etter år. Den danske suksesserien «Badehotellet» tar oss med til sommerlige Skagen i 1920-årene, hvor vi blir kjent med ansatte og stamgjester på Andersens lille hotell. I slutten av mai kommer sesong 5, de første fire sesongene er på Sumo allerede! ⛱

Se trailer her.

Hawaii Five-0
Hawaiis beste etterforskere settes på nytt i sving for å løse noen av øyenes mest alvorlige krimgåter, og du kan kose deg med de rykende ferske episodene fra sesong 8 i slutten av mai.

Home and Away
Du trenger ikke bekymre deg for at du ikke får sett nye episoder av Home and Away i sommer, vi fortsetter nemlig å legge ut nye episoder hver morgen selv om TV 2 tar pause under Tour de France! 😊

Rundens utvalgte, runde 38

$
0
0

Avgjørelsens time har kommet. I morgen sparkes siste runde av fantasysesongen 2017/18 i gang. Det har vært en sesong med oppturer og nedturer, der dobbelrunde 37 ble en skuffelse for mange av oss. Men i morgen har vi en siste sjanse til å redde sesongen. Det store spørsmålet nå er om man skal satse alt, eller spille safe. 

På skadefronten har Klopp meldt at Sadio Mané er usikker til morgendagens oppgjør mot Brighton. Han fikk et “knock” mot Chelsea, men det eneste Klopp sier er “We will see”. Mané var i utgangspunktet en glitrende differential denne runden, men usikkerheten gjør at han må vike.

I Manchester har Mourinho varsla rotasjon, og har meldt at Romero kommer til å starte i mål, og at MartialRashford og Carrick også kommer til å starte. Dermed ser det ut til at Alexis Sánchez og Jesse Lingard sannsynligvis er henvist til benken. Lukaku er fortsatt ute.

Tottenham får besøk av et skadeplaga Leicester. Puel sa i går at det blir vanskelig for Schmeichel å bli klar til søndag, og Chilwell er fortsatt ute. Tottenham har på sin side en del spillere som må testes i løpet av dagen i dag for å se om de er spilleklare. Dette gjelder spillere som Aurier, Dembélé, Trippier og Wanyama. 

For de som fortsatt sitter med Ashley Barnes er det på tide å si adjø. Spissen pådro seg en skulderskade mot Arsenal, og får ikke med seg sesongavslutninga. Om noen vurderer Wayne Rooney som en nostalgisk differential i siste runde, er det bare å holde seg unna. Siste nytt fra Everton er at Rooney ikke rekker sesongavslutningen.

Siste rundes utvalgte er: 

West Ham har holdt nullen i sine to siste kamper, og Adrián bør beholde plassen i buret når de får besøk av Everton. Til den nette summen av 4.0 mill kan West Hams sisteskanse være et skikkelig røverkjøp.  Med seg i forsvarsrekka får han van Aanholt, som har to scoringer og to clean sheets på sine siste tre kamper. Swansea vil prøve å avslutte sesongen med stil hjemme mot Stoke, og på tross av at håpet om å unngå nedrykk nå egentlig er mest teoretisk, tror vi at Naughton og co vil gi alt de har for å holde nullen mot Stoke. Liverpool vil på sin side gi alt for å holde Chelsea bak seg i kampen om Champions League, og van Dijk får sisteplassen i forsvaret. Ingen forsvarere har hatt flere avslutninger med hodet per kamp denne sesongen, og Brighton er et av lagene som har fått flest cornere mot seg i år. Det lukter sesongens første målpoeng for den høyreiste nederlenderen.

Sala er rundens kaptein, og etter et par skuffende kamper forventer vi fyrverkeri fra egypteren i morra. Liverpools talisman har nå 292 poeng totalt, og vi føler oss sikre på at han når 300 poeng i løpet av søndagen. Christian Eriksen har hatt en strålende sesong, og vil avslutte med stil hjemme mot et Leicesterlag som kun har holdt nullen i to av sine siste ti kamper. Raheem Sterling var en enorm skuffelse i runde 37, men etter å ha fått hvile forrige kamp tror vi han er tilbake fra start mot Southampton. Før runde 37 håva Sterling inn tosifra poensummer i tre kamper på rad og leverte målpoeng i seks strake kamper. Han får følge av Arnautovic som har blomstra på spissplass for West Ham. De siste seks rundene ligger Arnautovic helt i toppen både på antall skudd og skudd på mål. Arnie har alle forutsetninger for å få nok en kjemperunde hjemme mot Everton.

Angrepsrekka ledes an av Aubameyang, poengkongen i runde 37. Ni mål og fire assists på 12 kamper siden han kom til Premier League er knallsterkt. Vi er bombesikre på at Aubameyang vil gi Wenger en passende avskjedsgave mot Huddersfield, som fortsatt er mest opptatt av å feire fornya kontrakt i Premier League. Harry Kane er besatt av å bli toppscorer, og dette er hans siste sjanse til å ta igjen Salah. Han kommer til å skyte oftere enn Lucky Luke, og før eller seinere kommer ballen til å gå i mål. I runde 38 i fjor scora Kane hattrick, og vi blir ikke overraska om han gjentar bragden i år. Rashford får den siste plassen i angrepet. I og med at Mourinho så godt som har bekrefta at unggutten får sjansen fra start, tror vi han kan levere varene mot Watford. Og med en eierandel på 7.5 % kan han være en nydelig differential.

Husk at deadline er søndag kl 15.00. Nå får det bære eller briste, lykke til alle sammen!

Avstanden øker på toppen

$
0
0

Høyre går mest frem på TV 2s ferske gallup, mens Arbeiderpartiet fortsatt sliter.

Hvor lenge kan Erna Solberg kalle seg leder for landets største parti? Så langt er det åtte måneder på rad, denne gang med god margin ned til Arbeiderpartiet.

Stabilt lavt nivå

Problemene til Jonas Gahr Støre ser ut til å stikke dypt. Selv om kameratene på venstresiden henter færre velgere fra Arbeiderpartiet, sliter han med å løfte oppslutningen. 23,8 er langt under det dårlige valgresultatet i fjor høst på 27,4.

Bakgrunnstallene viser at 69 prosent av partiet velgere fra i fjor høst er lojale. Mens det fortsatt er nær 40.000 flere som går fra Ap til regjeringspartiene enn motsatt vei, er det et nær nullsumspill i velgere.

Arbeiderpartiet mister oppslutning blant menn, hvor de er tredje størst. De må se seg klart slått av Høyre i Oslo og Akershus.

Oppturen over?

Det som så ut til å være en opptur for Rødt i april, da partiet for andre gang i historien brøt sperregrensen på fire prosent, varte ikke lenge denne gang.

Partiet er tilbake under streken med 3,8. Rett nok har de hatt medvind i ryggen etter at de i fjor høst kom inn på Stortinget, men i mai henter de færre velgere som stemte både på Arbeiderpartiet og SV.

Også SV går tilbake på målingen med 1,1 til 7,6, som skyldes færre velgere fra Ap. Også De Grønne går tilbake til 2,3.

3 av 4 lojale mot Sp

Samlet taper altså partiene på venstresiden 3,6 prosentpoeng fra april, før vi regner inn Senterpartiet som går frem med 1,3 til 10,3, etter en svak april.

Det er først og fremst lojaliteten som øker. 75 prosent av partiets velgere fra i fjor høst sier de nå vil stemme Sp, men lekkasjen av velgere til Høyre øker.

Snart lengstsittende

Høyres kurve eter valget er oppmuntrende for statsminister Erna Solberg. Fredag 11. mai passerer hun Kåre Willoch som den statsministeren fra Høyre som har sittet lengst. En oppslutning på 28,1 er da også nesten på nivå med Willoch som oppnådde 31,8 i 1981 og 30,4 i 1985.

Bakgrunnstallene viser at 78 prosent av partiets velgere fra i fjor vil stemme på partiet igjen. Høyre henter flere nye velgere som stemte Rp og Senterpartiet enn i april, mens det er færre tidligere venstre-velgere som sier de vil stemme Høyre.

Høyre er klart største parti blant men, men må se seg slått av Ap blant kvinner. Partiets oppslutning øker blant annet blant velgere over 60 år.

Over streken

Det er med å løfte Venstre over sperregrensen med 4,1 prosent (+ 1,2), etter at de i april for første gang etter valget falt under sperregrensen. Bakgrunnstallene viser også et hopp opp i andel lojale velgere,

Det samme gjelder KrF som også kommer seg over streken som regulerer fordelingen av de 19 utjevningsmandatene. Partiet får 4,7 (+ 1,0). Det eneste partiet de mister velgere til er Høyre. KrF henter fortsatt få nye velgere.

Normalisering for Frp

Fremskrittspartiets opptur etter Sylvi Listhaugs avgang har avtatt. Partiet er med 14,7 (- 1,5) fortsatt klart større enn i mars (10,9), men har ikke beholdt hele effekten som var sterkest rett etter avgangen. Bakgrunnstallene viser at 77 prosent av Frps velgere er lojale.

KrF på vippen

Et valg i dag ville gitt 83 mandater til de tre regjeringspartiene. Høyre ville fått 50, Frp 26 og Venstre 7.

Venstresiden ville fått 78. Arbeiderpartiet 43, Senterpartiet 18, SV 14, Rødt 2 og De Grønne 1.

KrF havner dermed på vippen med 8 mandater.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 982 personer med stemmerett i tidsrommet 30. april – 2. mai. 78,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen på målingen er +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret fra Kantar TNS er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene, med utgangspunkt i tilslutningen ved stortingsvalget i 2017.

Endringer i styrkeforholdene mellom de politiske partiene tilskrives velgere som endrer partipreferanse, mobilisering av nye og gamle velgere og endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen.

Mandatberegningen er laget av TV 2, ut fra en fordelingsnøkkel mellom fylkene. Modellen er justert etter stortingsvalget i 2017.

Du kan se historikk og fordelingen på fylkene i TV 2s partibarometer

Sport på TV 2 Sumo – uke 21

$
0
0

<< Forrige uke   21. mai – 27. mai   Neste uke >>

🔥 Ukens sendeskjema 🔥

Velkommen til uke 21!

Mandag 21. mai:

Fotball
17.30 FotballXtra, 11. runde på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Tirsdag 22. mai:

Tour des Fjords
15.30-18.30 1. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

Allsvenskan
18.50 Örebro – Kalmar på TV 2 Sumo


Onsdag 23. mai:

Tour des Fjords
15.30-18.30 2. etappe på TV 2 Sumo og TV 2

Allsvenskan
18.50 Häcken – AIK på TV 2 Sumo
18.50 Ôstersund – Sirius på TV 2 Sumo
18.50 Norrköping – Sundsvall på TV 2 Sumo

Eliteserien, finaler kvinner
20.15 Finale 2 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Torsdag 24. mai:

Tour des Fjords
15.30-18.30 3. etappe på TV 2 Sumo og TV 2


Fredag 25. mai:

Hammer Series
16.30-19.30 Dag 1: Klatring på TV 2 Sumo og TV 2


Lørdag 26. mai:

Hammer Series
15.30-18.30 Dag 2: Sprint på TV 2 Sumo og TV 2


Søndag 27. mai:

Hammer Series
14.30-17.30 Dag 3. Jaktstart på TV 2 Sumo og TV 2

Fotball
17.30 FotballXtra, 12. runde på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

devicer

En sjanse til å gjenreise den nasjonale idrettsstoltheten

$
0
0

EM i Frankrike for to år siden var en katastrofe for Russland, både på bana og på tribunene. Kan russerne slå tilbake på hjemmebane?

Da Russland søkte om å få arrangere VM 2018, hadde landslaget nettopp kommet seg hele veien til semifinale i EM. Fire russiske spillere var valgt ut i 23-mannstroppen til turneringens lag, og optimismen på vegne av russisk fotball var stor. 10 år senere er bildet et helt annet. I teaterbransjen sies det ofte at en dårlig generalprøve betyr en bra premiere. Hvis EM 2016 var Russlands generalprøve, bør det i så fall bety et glitrende VM.

Russlands innsats under EM i Frankrike vil ikke bli husket med stolthet, verken når det gjelder spillerne eller supporterne. Da England og Russland møttes til kamp i gruppespillet i Frankrike, var det ikke selve kampen som kom i fokus i etterkant. Bildene som gikk verden rundt var ikke av lekre finter og susende taklinger. I stedet var det russiske hooligans på tokt i Marseille som stjal overskriftene. Det gikk så langt at UEFA trua med sterke sanksjoner og potensiell utestenging fra resten av mesterskapet hvis volden fortsatte.

Politiet bruker tåregass i Marseille for å få bukt med bråket som oppsto etter kampen mellom England og Russland (Foto: Scanpix)

Men det var ikke bare i Marseilles gater den russiske fotballen fikk et dårlig rykte. Russland røk ut av gruppespillet med to tap og én uavgjort, og havna dermed helt sist i sin gruppe. Dommen fra egne supportere var knallhard, og kritikken hagla. En supporter gikk så langt at han starta en egen underskriftskampanje for å få landslaget i sin daværende form oppløst. Tittelen på underskriftskampanjen lyder: “Oppløs det russiske landslaget: vi vil være stolte, ikke skamme oss”.

I stedet for å satse videre på gjengen som ikke leverte i Frankrike, ville supporterne at det skulle satses på yngre spillere. De krevde endringer i den russiske klubbfotballen som skulle gi spillerne mer konkurranse om spilletiden og mer motivasjon for utvikling. I tillegg krevde supporterne at det skulle brukes langt mer ressurser på barnefotballen. Kampanjen ligger fortsatt ute på nett, og har i skrivende stund drøyt 950 000 underskrifter.

Både russisk fotball og russisk idrett generelt trenger desperat en opptur etter dårlige mesterskap og utenomsportslige skandaler. Hele den russiske idretten har vært gjennom en ekstremt turbulent periode, som kulminerte i utestengelse fra årets vinter-OL. For å sikre seg mot nye dopingskandaler, la det russiske fotballforbundet ut nyttige tips og retningslinjer til russiske spillere for å unngå at noen uvitende skulle få i seg forbudte stoffer. Spillere advares blant anna mot å røyke vannpipe, drikke eksotisk te og å spise kjøtt fra Sør-Amerika og Kina.

På mange måter handler dette mesterskapet om en sjanse til å gjenreise den nasjonale idrettsstoltheten, på hjemmebane. Det er ingen liten oppgave. Selv om drøyt 60 % av vertsnasjonene for VM har kommet til semifinale, er det lite som tyder på at Russland skal havne blant disse. Vertsnasjonen går inn i VM som det nest laveste rangerte laget av samtlige nasjoner som deltar. Om de skal ha mulighet til å gå videre fra gruppespillet, blir åpningskampen mot Saudi-Arabia helt avgjørende. Uruguay er favoritter til å gå videre fra gruppe A, og Egypt har med seg en av sesongens aller beste fotballspillere til Russland.

1637
Se alt om Russland i episode 1 av veien til Russland på TV2 Sumo.

Som vanlig er Russland blant lagene med flest hjemlige spillere. Da Russland møtte Brasil til treningskamp i mars, var Roman Neustädter (Fenerbache) og Denis Cheryshev (Villarreal) de eneste spillerne i troppen som ikke spiller i den russiske ligaen. Få russiske spillere prøver lykken utenlands, og mange peker på dette som en viktig grunn til Russlands skuffende resultater i de siste mesterskapene. Det sies at spillerne mangler erfaring med å spille internasjonale kamper under mye press, og at de ikke må kjempe like hardt for spilletiden når de holder seg i den russiske ligaen.

Det har lenge vært et sterkt ønske om at de russiske klubbene skal utvikle unge russiske talenter framfor å satse på utenlandske spillere. Den russiske ligaen har langt færre utenlandske spillere enn de fleste europeiske ligaene, og Putin er blant dem som har støtta strenge regler for antallet utenlandske spillere klubber skal ha lov til å bruke. VM i sommer blir en viktig test for å se om denne strategien har lykkes.

Aleksandr Golovin er ett av Russlands unge talenter i årets VM. Her scorer han for CSKA Moskva på Emirates (Foto: Scanpix)

Flere unge spillere kan få sin VM-debut i sommer. Som vertsnasjon har Russland ikke deltatt i kvalifiseringen til VM, og har i stedet forberedt seg ved å spille vennskapskamper. På midtbanen har Aleksandr Golovin (21) og Roman Zobnin (24) fått prøve seg, mens 22 år gamle Aleksei Miranchu har blitt brukt som spiss. Alle tre er ansett som store talenter, og har erfaring fra Champions League og Europa League.  Landslagstrener Stanislav Cherchesov har rykte på seg for å gi unge spillere sjansen. Nå peker han på de unge spilleren som en av de viktigste endringene han og teamet hans har gjort. Så gjenstår det å se om den nye generasjonen russiske spillere kan vekke supporternes stolthet på hjemmebane.

 

Viewing all 1368 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>